Alta löytyvät kaikki Susanne Päivärinnan vastaukset MTV:n eduskuntavaalien vaalikoneeseen perusteluineen.


1/35

Valtion on tuettava kansalaisia sähkölaskuissa myös tulevina talvina, jos energian hinta pysyy korkealla.

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Akuutisti suurista sähkölaskuista kärsiviä kansalaisia tulee auttaa, mutta tuki tulee kohdistaa vain niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Isossa kuvassa sähkömarkkinoita ja sähkön hinnoittelumallia tulee uudistaa reilummaksi ja hintavakautta lisäävin keinoin, jotta kansalaisten ja yritysten sähkölaskut saadaan tolkun tasolle. Vanha hinnoittelumalli ei enää toimi. Tukipaketit eivät kannusta energiasäästöihin. Sen sijaan ne lisäävät valtion velkaantumista, eivätkä ratkaise perusongelma: sähkön hinnoittelumekanismia. Suomen on satsattava voimallisesti puhtaaseen energiantuotantoon.

 

2/35

Autoilun verotusta tulisi uudistaa siten, että se kannustaa vähäpäästöisen auton hankintaan auton käyttövoimasta riippumatta

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Perustelut: Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja auto on useille välttämättömyys,. Suomen verrattain vanhaa autokantaa tulee uudistaa vähäpäästöisemmäksi ja myös turvallisemmaksi. Luovutaan autoverosta asteittain. Myös liikenteen sähköistymistä on edistettävä ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

 

3/35

Ruuan kalleus johtuu liian keskittyneestä vähittäiskaupasta

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Ruuan hinnasta liki puolet koostuu veroista. Suomessa ruoan hintaa nostaa EU:n keskitasoa korkeampi verotus. Myös Ukrainan sodan takia monien hyödykkeiden hintataso on noussut merkittävästi.

 

4/35

 

Viinien myynti ruokakaupoissa tulisi sallia

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Perustelut: On aika siirtyä kohti eurooppalaista juoma- ja ruokakulttuuria. Uudet sukupolvet käyttävät alkoholia vastuullisemmin. Vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen myötä alkoholin kulutus ei ole noussut. Kaiken kaikkiaan alkoholin kokonaiskulutus on pääsääntöisesti vähentynyt jo vuodesta 2007 lähtien.

 

5/35

 

Tavallista särkylääkettä pitäisi voida ostaa ruokakaupasta

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Kilpailun vapauttaminen palvelee kuluttajaa, hinnat laskevat ja saatavuus paranee. Reseptittömiä särky- ja nuhalääkkeitä saa ruokakaupoista useassa maassa.

 

6/35

Älylaitteiden liiallinen käyttö arjessa on yksi keskeisimpiä syitä suomalaislasten ja -nuorten oppimistulosten heikentymiseen

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Jos älylaitteiden käyttö on liiallista, se heikentää keskittymistä, sosiaalisia kontakteja, unen laatua ja vähentää liikkumista sekä lapsilla, nuorilla että aikuisilla. On hyvä huomata, että oppimistulokset ovat laskeneet vuodesta 2006 asti. Syitä on monia. Opetussuunnitelmaan ympätty itseohjautuvuus, avoimet oppimistilat ja inkluusio ovat heikentäneet oppimistuloksia. Kuten myös erityistuen puute, koulukiusaamisen jatkuminen ja koulupsykologien riittämätön määrä. On tehtävä monia muutoksia sekä uudistettava oppilas- ja opiskelijahuoltoa, jotta jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen ajoissa.

 

7/35

 

Korkeakouluilla tulisi olla oikeus periä maksuja toista samantasoista tutkintoa suorittavilta opiskelijoilta

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Ura- ja opintovalinnat eivät aina osu nappiin. Annetaan mahdollisuus vaihtaa alaa ja lisäoppia.

 

8/35

Ansiosidonnainen työttömyysturva on porrastettava siten, että se kannustaa vastaanottamaan työtä nopeasti työttömyyden alettua

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Perustelut: Mitä pidempi ansiosidonnainen työttömyysturva on, sitä pienemmät kannustimet on hakea työtä. Tutkimukset osoittavat, että työllistymisen todennäköisyys kasvaa selvästi ansiosidonnaisen työttömyysturvan päättymisen aikaan. Porrastus on myös keino vastata työvoimapulaan, josta yrityksemme kärsivät. Näin parantuu myös ihmisten toimeentulo ja julkinen talous vahvistuu.

 

9/35

 

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta pitäisi luopua

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Ilman työperäistä maahanmuuttoa Suomella on edessään näivettymisen tie. Vuoteen 2030 mennessä Suomessa on työikäisiä noin 130 000 vähemmän. Jotta ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata, verotus pitää kohtuullisena ja yritykset pärjäävät, on meidän aktiivisesti edistettävä työperäistä maahanmuuttoa. Myös työntekoon oikeuttavien oleskelulupien käsittelyn on oltava nopeaa ja täällä opiskelevien ulkomaalaisten tulisi valmistumisensa jälkeen saada automaattisesti työlupa. Maahanmuuttoviraston toimintamenettelyt on päivitettävä ripeästi.

 

10/35

 

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus vanhustenhoidossa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Terveydenhoito rämpii kriisissä ja päivystyksissä on ruuhkaa. Osastojen ja vanhustenhuollon hoitajapula ovat johtaneet siihen, että hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan iso määrä. Monia vanhuksia ajelutetaan ambulanssilla päivystykseen ja taksilla takaisin kotiin, kun hoitopaikkaa ei ole. Lakipykälät itsessään eivät lisää hoitajien määrää, vaan pahentavat vanhusten tilannetta. Marinin hallitus ei ottanut tätä huomioon.

 

11/35

Sote-uudistuksen jälkeenkin hyvinvointialueita on liikaa

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Preustelut: Hyvinvointialueisiin perustuva sote-uudistus oli siirtymä kohti kallista ja tehotonta järjestelmää, joka lisää byrokratiaa ja hallintoa. Soten valuviat on korjattava ja yksityinen puoli otettava mukaan hoitojonoja purkamaan. Yksityislääkärikäynnin Kela-korvaus pitää palauttaa.

 

12/35

Nykyisen tasoiset hyvinvointipalvelut ovat liian kalliit Suomen talouden kantokyvylle

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Nykyisen hyvinvointipalveluiden taso ei ole ongelma, ne ovat jo nyt monin paikoin ala-arvoiset. Ongelmia on johtamisessa ja sote-uudistuksessa. Panostetaan palveluissa saatavuuteen ja laatuun ja hillitään kustannusten kasvua. Siksi on ensiarvoisen tärkeää saada talous kestävälle pohjalle, taitettava velkaantumista ja nostettava työllisyysastetta. Koulutustason on nosto on tärkeää niin ikään. Kannustinloukut, työllistymisen ja työllistämisen esteet ovat liian kalliita Suomen talouden kantokyvylle.  Jollemme tee tarvittavia toimenpiteitä emme kykene kustantamaan julkisia palveluja väestömme ikääntyessä. Myös huutavaan työvoimapulaan on vastattava ja lisättävä myös työperäistä maahanmuuttoa.

 

13/35

Olisin itse valmis maksamaan enemmän veroja, jotta julkiset palvelut säilyvät ennallaan

 

Vastaus: Täysin eri mieltä

 

Perustelut: Julkisten palvelujen nykytaso on monin paikoin romahtanut, vaikka Suomen kokonaisveroaste lukeutuu nyt jo maailman korkeimpiin. Julkisten palvelujen tason pitää parantua, ei säilyä ennallaan. Velalla ja veroja kiristämällä ei palveluja paranneta, se on nähty.  Nyt vanhukset passitetaan kuormittamaan päivystyksiä, kun hoitopaikkoja ei ole. Päiväkodeissa lapsi on lapsen turva, kun pysyvää henkilökuntaa ei ole. Osastoja ja leikkaussaleja on suljettu. Polvileikkausta joutuu odottamaan jopa kaksi vuotta. Soten valuviat tulee korjata, yksityislääkärikäyntien Kela-korvaukset palauttaa ja ottaa yksityiset mukaan hoitojonoja purkamaan.

 

14/35

Koulutuksesta ja opetuksesta ei pidä leikata lainkaan alkavalla vaalikaudella

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Koulutuksesta ei voida leikata. Suomalaisten oppimistulokset ovat heikentyneet vuodesta 2006. Suunta on nyt käännettävä. Varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on satsattava. Korkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkoja on lisättävä ja koulutustasoa on nostettava. Pidän hyvänä kokoomuksen tavoitetta vakiinnuttaa perusopetuksen laadun ja tasa-arvon vahvistamiseen tarkoitetut määrärahat. Tällä vahvistetaan perusopetuksen laatua sekä tasoitetaan oppimiseroja.

 

15/35

 

Nuorten mielenterveyspalveluihin on osoitettava nykyistä enemmän rahaa, vaikka kaikesta muusta jouduttaisiinkin säästämään

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Pertustelut: Jopa neljännes nuoristamme kärsii mielenterveyshäiriöistä. Ennaltaehkäisyssä on isoja puutteita. Koulupsykologin juttusille ei pääse, koulupsykologien määrää on lisättävä. Terapiatakuuta ei ole, se pitää saada.  Lapsia pallotellaan luukulta toiselle, palvelut ovat sirpaloituneet. Tieto ei kulje ja nuori kärsii. Nuori kyllä sitoutuu apuun, jos tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Ennaltaehkäisevän avun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Kyse ei ole pelkästään rahasta. Myös päihdeongelmista kärsivät nuorten tulee päästä nopeammin hoidon piiriin. Päihdelääketieteellistä osaamista tulee lisätä. 

Ilman hyvinvoivia lapsia ja nuoria meillä ei ole tulevaisuudessa hyvinvoivaa Suomea. Siihen meillä ei ole varaa.

 

16/35

 

Yksityisomistuksessa olevia metsiä ja vesistöjä on suojeltava nykyistä enemmän luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Metsät peittävät yli 75 prosenttia Suomen maapinta-alasta.. Suojeltavien metsien pitäisi olla tarpeeksi suuria ja yhteydessä toisiinsa, jotta metsän monimuotoisuus saataisiin turvatuksi. Suojelutarve arvioidaan tieteellisin perustein ja kohdistetaan luonnon kannalta arvokkaimmille alueille. Erilaisten elinympäristöjen ja lajien yleisyys eri maantieteellisillä alueilla otetaan huomioon. Yksityismetsissä monimuotoisuutta ylläpidetään vapaaehtoisuuteen nojaten. Metsänomistajalla on mahdollisuus tarjota metsäänsä Metso-ohjelmaan ja saada vastineeksi taloudellista korvausta menetetyistä puunmyyntituloista. Metso -ohjelma jatkuu näillä näkymin ainakin vuoteen 2025. Vapaaehtoisuutta tulisi jatkaa. Vapaaehtoinen metsänomistajalähtöinen metsien suojelu on osoittautunut hyväksi keinoksi turvata metsien monimuotoisuutta. Metsien suojelun hyväksyttävyys on lisääntynyt. METSO-ohjelman myötä myös metsien eri käyttömuotojen yhteensovittaminen on parantunut. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma (METSO) pyrkii turvaamaan luontoarvojen suotuisan kehityksen. Tarkoituksena on kohentaa talousmetsien luonnonhoitoa sekä parantaa suojelualueverkostoa. Suojelu voi olla määräaikaista tai pysyvää.

 

17/35

 

Suomi ei ole onnistunut ajamaan kansallisia etujaan EU:n metsäpolitiikan linjauksissa

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Metsät peittävät yli 75 prosenttia Suomen maapinta-alasta. Suomi on suhteellisesti Euroopan metsäisin maa. Marinin hallitus epäonnistui kansallisten etujen ajamisessa ennallistamisasetuksen käsittelyssä.

 

18/35

 

Suomen on näytettävä esimerkkiä muulle maailmalle ilmastonmuutoksen torjunnassa

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Ilmaston lämpeneminen on yksi suurimmista kysymyksistämme, joka tulee ottaa vakavasti. Toimimme vastuullisesti emmekä siksi, että näytämme esimerkkiä. Vihreä siirtymä luo uusia työpaikkoja, lisää investointeja ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Talous ja luonto kiittävät.

 

19/35

 

Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on julkisen velan pienentäminen

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Suomi on velkaantunut rajusti. Marinin hallitus ei ole kuunnellut lukuisten asiantuntijatahojen lähes yksimielistä viestiä siitä, että velkaantumisen taittamiseksi on ryhdyttävä toimiin. Velalla ei myöskään ole parannettu palveluita, päinvastoin.  Talouskasvun ennustetaan lähivuosina olevan olematonta tai heikkoa. Väestö ikääntyy ja tarvitsee lisää sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta samaan aikaan valtion korkomenojen kasvu syö mahdollisuuksia käyttää varoja terveydenhoitoon, koulutukseen, varhaiskasvatukseen tai tutkimukseen. Näissä vaaleissa valittavien kansanedustajien on ratkottava, miten valtion rahat saadaan riittämään. On vahvistettava talouskasvua ja työllisyyttä sekä poistettava yrittämisen esteitä.

 

20/35

 

Listaamattomien yritysten osinkoverotusta pitää kiristää seuraavalla vaalikaudella

 

Vastaus: Täysin eri mieltä

 

Perustelut: Verotuksen suunta pitäisi yrittämisen ja työn osalta olla alas-, ei ylöspäin. Yrittäjiä ei pidä rangaista. Emme tietenkään halua, että yritykset lähtevät Suomesta. Tarvitsemme myös investointeja. Tyypillisesti perheyhtiöt ja pk-yritykset ovat listaamattomia. Suomessa on yli 260 000 listaamatonta osakeyhtiötä.

 

21/35

 

Valtio voi myydä omistuksiaan valtionyhtiöissä tulojen hankkimiseksi

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Valtion tulisi ylipäätänsä olla omistajana vain, jos sille on painavia tai strategisia perusteita.

 

22/35

 

Alkavalla vaalikaudella ansiotuloverotusta tulee keventää kaikissa tuloluokissa

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Verotuksen painopistettä tulee siirtää haittojen verotukseen. Suunnan tulee olla se, että verotetaan vähemmän työtä ja yrittämistä. Lisätään palkansaajan ostovoimaa ja kannustumia tehdä töitä. Korkea työllisyysaste ja menestyvät yritykset ovat hyvinvointimme perusta. Puretaan kannustinloukkuja ja  tuetaan talouskasvua.  Korkea työn verotus kasvattaa työvoimakustannuksia ja heikentää yritysten kansainvälistä hinta- ja kustannuskilpailukykyä.

 

23/35

 

Syntyvyyden nostamiseksi lapsilisiä ja muita perheille suunnattuja tukia pitäisi korottaa tuntuvasti

 

Vastaus: Täysin eri mieltä

 

Perustelut: Suomen lapsilisä-, äitiyspakkaus-, neuvola- ja vanhempainvapaajärjestelmä  on maailman mittakaavassa upea ja ainutlaatuinen järjestelmä. Syntyvyyteen vaikuttaa myös työelämän haasteet ja mahdollisuus sopia joustoista silloin, kun niitä tarvitaan. Emme voi velkaantua lisää. Satsataan varhaiskasvatuksen laatuun, jotta vanhemmat voivat turvallisin mielin jättää lapsensa päiväkoteihin ja alennetaan varhaiskasvatusmaksuja.  Marinin hallitus teki ison virheen poistaessaan Kela-korvaukset yksityislääkärikäynneiltä. Näin hallitus romutti monen suomalaisen haaveen oman lapsen saannista, koska harvalla on varaa kalliisiin hedelmöityshoitoihin, joihin turvaudutaan yhä useammin. Palautetaan Kela-korvaukset.

 

24/35

 

Asumistukimenoista on varaa leikata

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Asumistukimenot ovat kasvaneet kaksinkertaisiksi vain hieman yli kymmenessä vuodessa. Asumistukien piirissä on noin miljoona suomalaista. Suomessa asumisen tukia maksetaan ensi vuonna yli 2,3 miljardia euroa. Voiko asumisen laadun sanoa kasvaneen vastaavasti? Tukimenojen kasvu on nykyisellään kestämättömissä uomissa. Asumistuki nostaa vuokrien tasoa ja lisää kannustinloukkuja. Lisäksi asumisen kalleutta ei voida ratkaista tulonsiirroilla asumiseen. Asumistuki tulisi kohdennetaan sitä eniten tarvitseville. Opiskelijoiden keskuudessa yksiöissä asuminen on yleistynyt voimakkaasti samalla, kun soluasuntojen asumispaikkoja on vapaana ympäri Suomen. Tilastokeskuksen mukaan opiskelijoiden työssäkäynti ei ole vähentynyt vuoden 2015 jälkeen. Järjestelmä kaipaa remontin ja järkevöittämisen.

 

25/35

 

Myös maanpuolustuksesta voidaan säästää alkavalla vaalikaudella

 

Vastaus: Täysin eri mieltä

 

Perustelut: Ei voida. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan on horjuttanut koko Euroopan turvallisuustilanteen. Tulevana Nato-maana Suomen tulee käyttää puolustukseen vähintään Naton tavoitteen verran eli vähintään kaksi prosenttia bkt: sta. Natolla ei ole omia joukkoja, vaan sen toimintavahvuus koostuu jäsenmaidensa sotilaallisista kyvykkyyksistä. Suomen puolustuskyky perustuu laajaan reserviin ja varusmiespalvelukseen.. Nato-jäsenyyden kautta saamme turvatakuut ja Itämeren alueelle vakautta. Silti se ei korvaa kansallisia suorituskykyjä eikä Suomen tarvetta vahvalle aluepuolustukselle.

 

26/35

 

Natoon liittymisen jälkeen Suomeen pitäisi perustaa Naton tukikohta, johon sijoitetaan pysyvästi joukkoja muista Naton jäsenmaista

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Jos niin päätetään, se toteutaan totta kai. Käsittääkseni Naton pysyvää tukikohtaa ei Suomeen ole näillä näkymin tulossa. Suomen asema Naton komento- ja johtamisrakenteessa selvinnee vasta varsinaisen jäsenyyden myötä. Sen sijaan Suomen on järkevää selvittää, kannattaisiko  tavoitella esimerkiksi arktisen sodankäynnin osaamiskeskusta tai pohjoisen alueen maasodankäynnin esikuntatoimintoja Suomeen.

 

27/35

 

Suomen pitää liittyä Natoon tarvittaessa ilman Ruotsia

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Jos Turkki ratifioi ensin vain Suomen jäsenyyden, on selvää, että Suomi silloin liittyy ensin.

 

28/35

 

Suomen pitää vaalia hyviä suhteita Venäjään myös Naton jäsenenä

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Suomen ja Venäjän suhteita ei voida vaalia hyviksi ennen kuin valta Venäjällä on vaihtunut ja Venäjä on vetäytynyt Ukrainasta.

 

29/35

 

Katu- ja jengirikollisuuteen on puututtava rangaistuksia koventamalla

 

Vastaus: Jokseenkin samaa mieltä

 

Perustelut: Lisääntyneeseen jengirikollisuuteen on puututtava väkevästi. Jotta ilmiöön puuttuminen ja sen ehkäisy on tehokasta, on tunnistettava syyt. Laittomien aseiden hallussapidon rangaistuksia pitäisi koventaa. Kuten Ruotsin poliisiltakin on kuultu, on ennen kaikkea  panostettava ennaltaehkäisyyn. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuoren elämä saadaan raiteilleen, sen tehokkaampaa. On puututtava nuorten ongelmien ja huono-osaisuuden juurisyihin. Nuorten rikoskierre tulee katkaista moniammattillisella yheistyöllä, jossa on mukana poliisi, viranomaiset ja järjestöt. Rikoksia tehneet nuoret on saatava mukaan yhteiskuntaan, ei syrjäytymään.

 

30/35

 

Humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolisista maista on syytä rajoittaa tuntuvasti

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Noudatetaan niitä kansainvälisiä sopimuksia, jotka olemme allekirjoittaneet. Jokaisella on oikeus hakea kansainvälistä suojelua oman valtionsa ulkopuolella, mikäli hän on vakavien oikeudenloukkausten tai vainon vaarassa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan.

 

31/35

 

Seuraavan eduskunnan on säädettävä laki, joka tarkoin määritellysti sallii vapaaehtoisen kuolinavun eli eutanasian

 

Vastaus: Täysin samaa mieltä

 

Perustelut: Silloin kun kipu ja kärsimys ovat sietämättömiä, eikä mitään hoitoa enää ole, ihmisellä on oltava oikeus inhimilliseen kuolemaan, jos se on hänen oma tahtonsa

 

32/35

Kannabiksen käytön rangaistavuudesta tulee luopua

 

Vastaus: Jokseenkin eri mieltä

 

Perustelut: Kaikenlaisten lainsäädäntömuutosten tulee keskittyä ensisijaisesti siihen, että huumeiden käyttö ja sen aiheuttamat sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat vähenevät. Jo nyt lievistä käyttörikoksista poliisi voi jättää rankaisematta. 

 

33/35

 

Liian moni suomalainen ajattelee, että yhteiskunnan pitää kantaa vastuu yksilön vastoinkäymisistä yksilön itsensä sijasta

 

Vastaus: En osaa sanoa

 

Perustelut: En voi tietää tarpeeksi monien suomalaisten ajatuksista kyetäkseni vastaamaan kysymykseen.

 

34/35

 

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksista puhutaan liikaa

 

Vastaus: En osaa sanoa

 

Perustelut: Mikä on liikaa? Kyllä tänne puhetta mahtuu.

 

35/35

 

Väestön keskittyminen muutamalle kaupunkiseudulle on myönteinen asia Suomen kehityksen kannalta

 

Vastaus: Täysin eri mieltä

 

Perustelut: Antaa ihmisten asua siellä, missä itse haluavat. En näe tuloillaan kehitystä, jossa väestö Suomessa keskittyisi vain muutamalle kaupunkiseudulle enkä pitäisi sitä toivottavana.

Lue myös Duunitorin vaalivastaukset!