On tärkeää, että Venäjän vastaisille pakotteille saatiin maanantaina sovittua EU-maiden kesken puolen vuoden jatko. Unkarin pääministeri Viktor Orban panttasi tuttuun tyyliinsä hyväksyntäänsä viime metreille saakka. Fossiilipopulismia harrastavat Unkari ja Slovakia ovat halunneet lisätä kauppaa Venäjän kanssa ja kyseenalaistaneet toistuvasti pakotteita.
Pakotteiden tarkoituksena on heikentää Venäjän kykyä rahoittaa sotatoimintaansa Ukrainassa. Kuten on nähty: pakotteet purevat hitaasti ja Venäjä on sotataloudessa. Ukrainan sota on kestänyt jo aivan liian kauan. Ja vaikka Venäjän talous on ottanut osumaa, teknologinen kehitys kärsii ja kuluttajahinnat ovat Venäjällä nousseet, Venäjä on myös onnistunut kiertämään pakotteita, sopeutumaan ja löytänyt vaihtoehtoisia markkinoita. Myös suhteet Kiinaan, Intiaan ja Iraniin ovat vahvistuneet.
Asiat kuitenkin etenevät. Tämän vuoden alusta alkaen venäläistä kaasua ei ole enää virrannut Eurooppaan Ukrainan kautta kulkevaa kaasuputkea pitkin. Venäjällä on toiminnassa olevia kaasuputkia enää kaksi: Turkkiin ja Kiinaan. Mitä pikemmin EU-maat lopettavat kokonaan venäläisen putkikaasun oston, sen parempi! Ja vaikka EU:n riippuvuus venäläisestä putkikaasusta on jo vähentynyt onneksi merkittävästi, LNG:n eli nesteytetyn maakaasun tuonti kasvoi viime vuonna ennätyslukemiin.
Suomi lopetti venäläisen LNG:n tuonnin vasta viime kesänä. Pitkistä sopimuksista ei päästy aiemmin eroon. Venäläisen LNG-tuonnin kasvua Eurooppaan on selittänyt myös sen edullisempi hinta. Nyt on aika lopettaa Venäjän sotakassan rahoittaminen ja kääntää ostokatseet vaikkapa Yhdysvaltoihin.
Öljy on kuitenkin avainasemassa, jos Venäjä halutaan painostaa talouspakotteilla rauhaan. Arviolta lähes puolet Venäjän vientituloista tulee edelleen öljystä ja öljytuotteista. EU ja G7-maat ovat pyrkineet suitsimaan Venäjän saamia öljytuloja hintakatolla ja tuontikiellolla, jotka koskevat vain Venäjältä tuotavaa raakaöljyä, jota kuljetetaan meriteitse.
Keino ei ole ollut riittävä. Venäjän öljyn vienti ei ole romahtanut. Intian Venäjältä ostama raakaöljyn määrä on noin 18-kertaistunut Venäjän hyökkäyssodan aikana. Intiasta on tullut Euroopan suurin öljytuotteiden toimittaja. Venäjä kuljettaa raakaöljynsä Intiaan, josta se kuljetetaan jalostettuna Eurooppaan. Kaikista maailman öljytankkereista arviolta 17 prosenttia kuuluu Venäjän varjolaivastoon. Tämä venäläinen öljyruletti tulisi lopettaa.
Porsaanreikä pakotteissa on se, että EU-maiden on mahdollista ostaa täysin laillisesti venäläistä alkuperää olevia öljytuotteita kuten polttoainetta, kunhan ne on käsitelty kolmansissa maissa. Jos pakotelistalle joutuisi Venäjän öljyä vastaanottavia satamia, Venäjälle tulisi kovat paikat. Toki öljyn ja öljytuotteiden hinnat nousisivat samalla rutkasti. Kuinka moni maa olisi valmis maksamaan sen hinnan, jotta Ukrainaan saadaan rauha?
Surullinen tosiasia on myös se, ettei venäläisten matkustelua EU:ssa ole rajoitettu riittävästi. Suuri osa Euroopan maista myöntää edelleen turistiviisumeita venäläisille. Venäläisiä turisteja näkee lomailemassa runsain joukoin esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa. Ei tarvita kuin yksi EU-maa, joka myöntää viisumin ja tätä kautta venäläisillä on pääsy koko Schengen-alueelle. Vuonna 2023 Schengen-maat myönsivät yhteensä lähes puoli miljoonaa viisumia venäläisille. Raha ei saisi ratkaista tässäkään.