Mietipä tätä: seksuaalinen suuntautumisesi yritetään muuntaa väkipakolla ja hörhöhoidoilla toiseksi. Olet siis hetero ja sinut pakotetaan ”eheytymään” homoseksuaaliksi. Ihan sairasta! Ja väärin. Eikö totta?

Ihan yhtä julma se on silloinkin, kun homoseksuaalia yritetään väkipakolla ”eheyttää” heteroksi. Tietenkin. Paitsi, ettei näin ole kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajien mielestä. He totesivat Helsingin Sanomissa, ettei hallitus tule antamaan lakiesitystä eheytyshoitojen kieltämisestä. Suomeksi sanottuna he eivät tule edistämään kansalaisaloitetta eheytyshoidoista.

Eheytyshoidolla tarkoitetaan uskomushoitoja, joilla pyritään muuttamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kuten homoseksuaaleja heteroseksuaaleiksi sekä sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä joko miehiksi tai naisiksi.

”Sellainen laki olisi aika mielenkiintoinen puuttuminen yksilönvapauteen. En lähtisi sitä kieltämään, että mitä asioita ja miten ihminen halutessaan voi omalla kohdallaan terapioida”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä paukautti.

Meistä suurin osa onneksi ymmärtää eron pakottamisen, painostuksen ja vapaaehtoisuuden välillä.

On surullista, että lakivaliokunnan keskeneräisten luonnospaperien vuotaminen Helsingin Sanomille oli jollekin tai joillekin eheytyshoitojen estämistä tärkeämpää. Näin rikottiin luottamus, mikä on nyt johtanut siihen, että yhteiseen kannanmuodostukseen tuskin enää lakivaliokunnassa päästään eheytyshoitojen kitkemiseksi ja uhrien auttamiseksi.

Voikin kysyä, miten vuodot auttavat eheytyshoidon nykyisiä ja tulevia uhreja. Ei mitenkään. On ollut hämmentävää lukea Helsingin Sanomista, kuinka eheytyshoitojen kielto tyssää kokoomukseen lakivaliokunnassa. Tosiasiallisesti juuri me kokoomuslaiset valiokunnan jäsenet olemme yrittäneet toimia niin, että asia etenisi oikeusministeriöön ja siellä tehtäisiin tarpeelliset selvitykset siitä, mikä on tehokkain tapa vahingollisten eheytyshoitojen torjumiseksi.

Asiaa on hämmentänyt julkisuudessa se, ettei kokoomus kannattanut lakivaliokunnassa kesäkuussa eheytyshoidosta tehtyä kansalaisaloitteen hyväksymistä sellaisenaan. Se johtui siitä, ettei pelkkä kansalaisaloitteen hyväksyminen takaa toivottua lopputulosta, jos aloitteen taakse ei löydy riittävän laajaa poliittista kannatusta.

Tämä tiedetään varsin hyvin myös oppositiossa. Siksi yrityksemme on ollut edetä toista kautta ja saada aikaiseksi yhteinen lopputulos, joka olisi nytkäyttänyt asian eteenpäin. Opposition äänekkäimmille lakivaliokunnan jäsenille oli kuitenkin tärkeämpää kokoomuksen leimaaminen syntipukiksi ja poliittinen poseeraaminen. Hankalaa on ollut myös se, ettemme ole voineet avata valiokunnassa käytyjä keskusteluja ja asiantuntijakuulemisia, koska käsittely on yhä kesken.

Mikä on tehokkain keino?

Asia ei ole niin mustavalkoinen kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Kuten kansanalaisaloitteessakin todetaan: eheyshoitoihin voidaan jo nykyisin soveltaa voimassa olevia rikoslain pahoinpitelyä koskevia säännöksiä. Niiden lisäksi muut rikoslain säännökset esim. syrjinnästä ja pakottamisesta voivat olla merkityksellisiä.

Eri maissa ilmenee vaihtelevia käytäntöjä siitä, miten eheytystoimintoja rajoitetaan lailla. Itse mietin myös sitä, olisiko mahdollisuus säännellä asiaa sosiaali- ja terveyshuollon lainsäädännöllä esimerkiksi osana uskomus- ja vaihtoehtohoitoja.

Esimerkiksi Tanskan rikoslaissa ei kriminalisoida erikseen eheytyshoitoja. Mikä tahansa väkivalta tai uhkaus väkivallan käyttämisestä eheytyshoitojen yhteydessä on rangaistavaa rikoslain yleisten säännösten kautta.

Ruotsissa on laajan selvityksen tuloksena päädytty siihen, että nykyiset rangaistussäännökset kattavat vakavimmat esiintyvät vaikuttamistavat. Lisäksi Ruotsissa katsottiin, ettei kriminalisointi ole tehokas keino ei-toivottavan menettelyn turvaamiseksi.

Tällä viikolla olen painottanut niin Ylelle kuin HS:lle, että nyt tulisi selvittä, mikä on tehokkain keino tai keinot vahingollisten eheytyshoitojen torjumiseksi. Selvittämiseen on ryhdyttävä viipymättä eikä asiaa tule haudata.

Olen todennut jo useasti, etten itse en kaipaa enää selvitystä ilmiön laajuudesta, koska on kiistatonta, että sitä Suomessa ilmenee eikä kenenkään tule joutua vasten tahtoaan epäinhimillisen ja julman kohtelun kohteeksi.

Julkisuudessa on siis viestitty, että kokoomus haluaa ”vain” selvityksen, ei eheytyshoitojen kieltoa. Emme me huviksemme mitään selvittele, tavoitteena on tietenkin eheytyshoitojen torjuminen vaikuttavimmalla tavalla. Esimerkiksi oikeusministeriön selvitys esitti vastikään, että rikoslain pykälään kiihottamista kansanryhmää vastaan tulee tehdä laajennuksia. Asian valmistelu jatkuu selvityksen valmistumisen jälkeen oikeusministeriön johdolla. Kas: siinäpä oiva selvitys.

Eheää ei voi korjata

Kantani eheytyshoitoihin on ollut alusta asti selvä: kenenkään ei pidä joutua vastoin tahtoaan pahimmillaan kidutukseen verrattavan kohtelun kohteeksi. On ihmisarvoa loukkaavaa, että eheytyshoitojen kohteena olevan yksilön ajatellaan olevan identiteettinsä vuoksi ”rikki”.

Pidän erityisen tärkeänä suojata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia. On selvää, että rangaistava toiminta tulee kyetä määrittelemään tarkkarajaisesti. Eheytyshoitojen kirjo on laaja ja niiden muodot ja vakavuusasteet voivat vaihdella merkittävästi. Jokaisella ihmisellä tulee niin halutessaan olla oikeus saada apua ja tukea sukupuoli-identiteettinsä tai seksuaaliseen suuntautumisensa tutkiskeluun.

Kansalaisaloitteen helmikuisessa julkisessa kuulemisessa sanomaani on siteerattu viime aikoina laajalti mediassa: ”Nyt on aika tehdä muutos, ja jos näin monessa maassa on pystytty lakiteknisesti puuttumaan, niin jos on tahtoa, niin kyllä meillä Suomessakin keinot tähän löytyvät.”

Nyt on ilmeistä, ettei tuota tahtoa löydy. Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmäjohtajat täystyrmäsivät kansalaisaloitteen Helsingin Sanomissa. He ilmoittivat, ettei puolueensa tule edistämään eheytyshoitojen kieltoa hallituksessa. Minä valitsen toisin. Tulen äänestämään kansalaisaloitteen puolesta ja annan näin tukeni.